Ajankohtaista

Tuomas Koskelan matkaraportti: EGPRN:n ja EURIPA:n yhteiskongressi 2013

EGPRN:n ja EURIPA:n yhteiskongressi 2013 

Ensimmäinen EGPRN:n (Euroopan yleislääkäreiden tutkijaverkosto) ja EURIPA:n (Euroopan maaseudulla ja syrjäseuduilla työskentelevien yleislääkärien järjestö) yhteiskongressi järjestettiin Maltalla 17-20.10.2013. Kongressin teemana oli ‘Research into Different Contexts in General Practice/Family Medicine: rural vs. urban perspectives’.

 

John Wynn-Jones, joka on EURIPAN entinen puheenjohtaja, toi keynote-luennossaan esille esimerkkejä siitä kuinka tärkeää on tehdä kysymyksiä käytännön työssä esiintyvistä ongelmista ja etsiä niihin vastauksia tutkimuksen keinoin. Hän toi lukuisia esimerkkejä mitä positiivisia vaikutuksia sillä on ja, että se on mahdollista myös maaseutulääkärinä.

 

Richard Roberts, joka on WONCA:n entinen presidentti, toi keynote-luennossaan esille tarjolla olevan lääketieteen tutkimustiedon rajoitukset yleislääkärin käyttöön. Tutkimuksen pitäisi siirtyä yliopistoista terveyskeskuksiin ja yksittäisistä sairauksista yleislääkärin vastaanoton monisairaisiin potilaisiin, jotta se hyödyttäisi yleislääkärin työtä. Avainasemassa on ihmettelevä yleislääkäri, joka esittää tutkimuskysymyksiä. Tutkimustuki tarjotaan tutkimusverkoista.  

 

Kongressissa esiteltiin hyviä esimerkkejä terveysasemien tutkimusverkostoista (practice based research networks). Esimerkiksi Kreetalla toimii yli 20 vastaanton tutkimusverkosto, jonka avulla on luotu alueelle tavanomaisten sairauksien esiintyvyyden tietokanta ja julkaistu lukuisia tieteellisiä julkaisuja.

 

Tieteellisten esitysten lisäksi kongressi tarjosi myös hyviä mahdollisuuksia tutkimustaitojen kehittämiseen useassa eri workshopissa. 

 

Seuraava EGPRN:n kongressi järjestetään Barcelonassa 8-11.5.2013 ja Wonca Rural Health kongressi Gramadossa Brasiliassa 2-6.4.2014. Molempiin kongresseihin ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita.

 

http://www.egprn.org/

http://www.sbmfc.org.br/woncarural/

 

Tuomas Koskela

EGPRN:n Suomen edustaja